Nigerian Current Affairs 2018

Nigerian Current Affairs 2018

As a Nigerian preparing to write an aptitude test for a job position or interviewing for a position within Nigeria, a fair knowledge of the Nigeria State could boost your score.

Below is the compilation of Nigerian Current Affairs Questions and Answers 2018 that you should know and might likely be asked in an examination or interview.

Take some time and go through it. Don't forget to share.

Read Also: Current Nigerian Governors, Deputies & Political Party in 2018

  1. Who formed the first political party in Nigeria?
    • Answer: Herbert Macauly
  2. What was the first political party in Nigeria?
    • Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)
  3. Who is the current president of Nigeria?
    • Answer: Muhammadu Buhari
  4. Who is the current vice president of Nigeria?
    • Answer: Yemi Osibanjo
  5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
    • Answer: Strength
  6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
    • Answer: Dignity
  7. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
    • Answer: Nigerian’s fertile soil
  8. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
    • Answer: Peace
  9. What does the green colour in Nigerian flag represent?
    • Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria
  10. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
    • Answer: Six (6) geopolitical zones
  11. What was the first capital city in Nigeria?
    • Answer: Calabar
  12. What is the capital of Nigeria Now?
    • Answer: Abuja
  13. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
    • Answer: Senator Ike Ekweremadu
  14. What is the name of Nigerian senior national team in football?
    • Answer: Super Eagles
  15. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
    • Answer: 1985, 1993, 2007, 2013
  16. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?
    • Answer: Grace Alele Williams
  17. Who gave Nigeria her name:
    • Answer: Flora Shaw
  18. Who designed the Nigerian flag?
    • Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
  19. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
    • Answer: Bob Jensen
  20. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
    • Answer: Funmilayo Ransome Kuti
  21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
    • Answer: Funmilayo Ransome Kuti
  22. What is the first TV station in Nigeria?
    • Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959
  23. When was Nigeria formed?
    • Answer: 1914
  24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
    • Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State
  25. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
    • Answer: Wole Soyinka
  26. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
    • Answer: Yakubu Dogara
  27. What is the premier university in Nigeria?
    • Answer: University of Ibadan
  28. Who is the minister for education in Nigeria?
    • Answer: Adamu Adamu
  29. Who is the current chief justice of Nigeria?
    • Answer: Walter Onnogen.
  30. When did Nigeria have her independent?
    • Answer: 1st October 1960
  31. When Nigeria did become a republic?
    • Answer: 1st October 1963
  32. When was the first military coup carried out in Nigeria?
    • Answer: 1966
  33. How many local Government do we have in Nigeria?
    • Answer: 774
  34. Who is the first Nigerian president?
    • Answer: Dr Nnamdi Azikiwe
  35. Who was Nigerian first executive president?
    • Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari
  36. Who was the Nigerian first prime minister?
    • Answer: Abubakar Tafawa Balewa
  37. What is the largest continent in the world?
    • Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent
  38. What are the five Oceans in the world?
    • Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean
  39. What is the full meaning of UNICEF?
    • Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund
  40. Who is the current Senate President in Nigeria?
    • Answer: Senator Bukola Saraki
  41. Which country’s flag is called the Union Jack?
    • Answer: Great Britain
  42. When did Nigeria became a Republic?
    • Answer: 1963
  43. What is centenary?
    • Answer: 100 years
  44. What is Nigeria?
    • Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.
  45. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?
    • Answer: General Muhammadu Buhari.
  46. Who formed the first political party in Nigeria?
    • Herbert Macauly
  47. What was the first political party in Nigeria?
    • NNDP
  48. Who is the current president of Nigeria?
    • Buhari
  49. Who is the current vice president of Nigeria?
    • Osibanjo
  50. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
    • Strength
  51. Representative democracy is best characteristic by?
    • Free elections and proper registers of voters
  52. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
    • By election
  53. The major advantage of the secret ballot is that?
    • It ensures the anonymity of each voter
  54. In a one party state, note that,
    • The ruling party is the only legal party
  55. A cabinet system of government is practiced in?
    • Britain and Canada
  56. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
    • A dissolution
  57. The constitution of the federal republic of Nigeria,
    • Promotes unity of diversity
  58. The transfer of authority to local government council is known as
    • Delegation
  59. The principle of anonymity of civil servants means that they,
    • Are credited or blamed for anything they do.
  60. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were
    • UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,
  61. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
    • Farmers
  62. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
    • Richards constitution
  63. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
    • Indirect rule
  64. The first governor-general of colonial Nigeria was
    • Lord Lugard
  65. The first military government in Nigeria was headed by?
    • General Agunyi Ironsi
  66. The first general election in Nigeria was hold in
    • 1959
  67. The supreme organ of the U.N.O is the
    • General assembly.
  68. A human community that is usually cohesive and homogeneous is?
    • Nation
  69. Which Country made the earliest contact with the Nigerian society?
    • Portuguese
  70. Under the 1963 republican constitution, the president exercised?
    • Nominal power
  71. The principal of federal character was first enunciated in the
    • 1979 constitution
  72. Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the
    • Westminster system
  73. One major factor that differentiate the presidential from the parliament system is
    • Separation of power
  74. A major feature of the policy of deregulation in Nigeria is the
    • Enthronement of market forces mechanism
  75. Bicameral legislature exists:
    • Where camera men are allowed to cover the proceedings of legislature
  76. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
    • The objective
  77. Equality before the law is component of?
    • The rule of law
  78. A law passed by the legislature and given a go ahead by the executive is
    • An act
  79. The principles of checks and balances empowers the judiciary to
    • Invalidate the actions of other arms
  80. In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to?
    • Portfolio designates of the party in opposition.
  81. The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is?
    • Quality of human being
  82. Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power is?
    • Pressure group
  83. The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called
    • Foreign policy
  84. After the defeat of Germany in World War 1, her former colonies were administered under the league of nation as
    • Trust territories.
  85. The Nigeria–Cameroon crisis over Bakassi peninsula occurred owning to the interpretation of the treaty of 1913 and the?
    • Maroua accord
  86. The first Nigeria leader to become chairman Organization of African Unity (OAU) was?
    • Yakuba Gowon.
  87. The military coup of July 25, 1975 which topped General Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?
    • OAU Summit in Kampala
  88. Which major political parties did not participate in the 1979 General Elections in Nigeria?
    • Social Democratic Party
  89. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in 1979 by
    • Justice Adetokunbo Ademola
  90. The British took over Nigeria through?
    • The Sea
  91. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till 1963?
    • The Privy Council
  92. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
    • To allay the fears of minorities in Nigeria
  93. How many local government areas is Nigeria officially delineated?
    • 774
  94. Laws made by State government are known as
    • Edicts
  95. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria was celebrated in
    • 2014
  96. Who introduced indirect rule in Nigeria?
    • Lord Lugard
  97. Politics is an act for?
    • Man to govern himself
  98. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
    • Objective
  99. A nation consists of people with?
    • Common history, Common ancestry, and share set of values
  100. A totalitarian state is based on
    • Coercion as the instrument of government
  101. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
    • Political transformation
  102. The agent of political socialization generally regarded as the most important is?
    • Peer group
  103. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state, control the commanding heights of the economy is called?
    • Totalitarianism
  104. In which of the following countries is governmental powers most fused?
    • France
  105. What best describes French colonial policy in Africa?
    • Policy of association
  106. The electorate is generally understood to refer to:
    • Those citizens qualified to vote at elections
  107. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the head of government are vested in?
    • The ministerial council
  108. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is?
    • The ruling political party
  109. Name the Service Chiefs in Nigeria
    • Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;
    • Lt-General T.Y. Buratai- Chief of Army Staff;
    • Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas- Chief of Naval Staff;
    • Air Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff
  110. Who is the current INEC chairman?
    • Answer: Mahmud Yakubu
  111. Who is the current NAFDAC Director General?
    • Answer: Paul Orhii
  112. Who is the current Inspector General of police?
    • Answer: IGP Solomon Arase
  113. Current Chairman of the African Union?
    • Answer: Robert Mugabe
  114. Who is the secretary General of the united nations
    • Answer: Ban Ki-Moon
  115. Who is the current minister of education?
    • Answer: Anthony Onwuka
  116. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.
    • Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo
  117. What was the first political party in Nigeria?
    • Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)
  118. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.
    • Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark
  119. Who is the current minister of finance?
    • Answer: Kemi Adeosun
  120. Who is the current minister of defence?
    • Answer: Monsur Dan-Ali
  121. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
    • Answer: Six (6) geopolitical zones
  122. What was the first capital city in Nigeria?
    • Answer: Calabar
  123. Who is the current minister of FCT?
    • Answer: Muhammadu Bello
  124. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
    • Answer: Senator Ike Ekweremadu
  125. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
    • Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015
  126. Who gave Nigeria her name:
    • Answer: Flora Shaw
  127. Who designed the Nigerian flag?
    • Answer: Michael Taiwo Akinkunmi
  128. Which country won the last world cup?
    • Answer: Germany
  129. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
    • Answer: Bob Jensen
  130. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
    • Answer: Funmilayo Ransome Kuti
  131. What is the first TV station in Nigeria?
    • Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959
  132. Who is the current CBN Governor?
    • Answer: Godwin Emefiele
  133. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
    • Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State
  134. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
    • Answer: Wole Soyinka
  135. Who is the Nigerian current Speaker of House of Assembly?
    • Answer: Yakubu Dogara
  136. Who is the Minister for Petroleum resources in Nigeria?
    • Answer: President Muhammudu Buhari
  137. Who is the current chief justice of Nigeria?
    • Answer: Mahmoud Mohammed.
  138. When was the Nigerian Naira introduced?
    • Answer: 1st January 1973
  139. When was the first military coup carried out in Nigeria?
    • Answer: 1966
  140. How many local Government do we have in Nigeria?
    • Answer: 774
  141. Who is the first Nigerian president?
    • Answer: Dr Nnamdi Azikiwe
  142. Who was Nigerian first executive president?
    • Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari
  143. Who was the Nigerian first prime minister?
    • Answer: Abubakar Tafawa Balewa
  144. What is the largest continent in the world?
    • Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent
  145. What are the five Oceans in the world?
    • Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean
  146. What is the full meaning of UNICEF?
    • Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund
  147. When was the currency notes introduced?
    • Answer: 100 naira: 1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.
  148. How many ministers do we have in Nigeria?
    • Answer: 38
  149. Who is the current Senate President in Nigeria?
    • Answer: Senator Bukola Saraki
  150. Which country’s flag is called the Union Jack?
    • Answer: Great Britain
  151. With which countries does Nigeria share boundaries?
    • Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Author Info

UC

Did you find the information on this page interesting? Kindly share it using the social buttons available.

Follow us on Twitter, like our Facebook page and subscribe to our notifications for updates on JAMB, WAEC, NECO, School News, NYSC, Scholarship for Nigerians, Jobs, Etc.